A zene összeköt

“Lehet egy dal, vagy ritmus, vagy zaj, egy árva hang, egy jel.
a zene az kell, hogy ne vesszünk el, hogy mégse adjuk fel!
Mert a jó, a rossz csak szó, olyan ami sokszor változó,
de egy ismerős hang, az megmarad, máris érzed, hogy védve vagy,
a dal egy biztos hely!” -Dés László

A gyerekek számára a zene, a zenélés szórakozás. Örömet szerez, amire minden a gyerekeknek szüksége van.

Amikor a gyerekek zenét hallanak vagy zenét hoznak létre, akkor a gondolataikat és az érzéseiket fejezik ki.

Az együtt éneklés, táncolás vagy zenélés gazdagítja a társas készségeiket, az együttműködés és a csapatmunka készségét, amelyekre mind szükségük lesz életük során.

Zenének számít bármilyen hang vagy zörej, ritmus, ritmustalanság, egy sóhaj sőt a csend is. A  gyermekek zenélésében a cél nem zenei esztétikum létrehozása, hanem olyan élmények (újra)felfedezése, amelyek lelki egészségünkhöz nélkülözhetetlenek: érzelemkifejezés, kommunikáció, spontaneitás, kreativitás, játékosság.

A zene különleges erővel hat a gyógyulás felgyorsításában. A zeneterápia széles körben, sokféle céllal és helyszínen alkalmazható: óvodákban, iskolákban, kórházakban, fejlesztő és pszichoterápiás intézményekben, családsegítő központokban.

 Szárnyakat ad.

“A zene az kell, mert körülölel, és nem veszünk majd el.
Ha van elég szív, az sokat segít, már úgysem adjuk fel.
Köztünk minden ember más, különös és sokfajta szokás.
De hogy éjjel mindenki álmodik, nagy bajt nem csinál hajnalig,
ebben egyformák! -Dés László

2016. január 23-án ellátogattunk a karcagi Gólyafészek Gyermekotthon lakóihoz.

A látogatás alkalmával ajándékokkal, játékokkal, gyermekruhákkal, gyümölccsel támogattuk az intézményben élőket. Programunkhoz csatlakozott az OTP Bank Északkelet-magyarországi Régióközpont Önkéntescsoportja is, akik édességcsomagokkal igyekeztek jókedvet varázsolni a gyermekek arcára. Egyesületünk  intézménylátogatásának kiemelt célja egy  együttműködési rendszer kialakítása, mely keretében évente több alkalommal is lehetőség nyílik  önkénteseinknek a gyermekek ill itt élők fejlesztőprogramjaiba való bekapcsolódásra.

Az intézményi körülmények között élő gyermekeket csoportbontásban foglalkoztattuk önkénteseink közreműködésével. Segítőnk egy zenebohóc volt, aki az ágyban fekvőknek ill nehezen mobilizálható gyermekeknek tartott műsort.